Posts tagged linux

Host Networking with VirtualBox 2.1

Finally. The new version of Sun’s VirtualBox makes the fiddling with tunnels obsolete. It basically works the same way as in VMware now.

Leave a comment »

Sun xVM Host Interface Networking on Ubuntu

I just struggled a bit with getting xVM’s host interface networking up and running on Ubuntu. It works now and maybe somebody else finds the following short how to useful.

Host Setup

Run “sudo aptitude install bridge-utils”.

Add the following lines to /etc/network/interfaces:

auto tap0
iface tap0 inet manual
  tunctl_user user # replace "user" with the user name running xVM
  uml_proxy_arp sativex-ub

auto br0
iface br0 inet static
  address 10.10.1.1
  netmask 255.255.255.0
  bridge_ports tap0
  bridge_maxwait 0

Run “service networking restart”. (or “/etc/init.d/networking restart” if your Ubuntu doesn’t have the service command yet)

Run “sudo VBoxAddIF vbox0 user br0”. (like above, change “user” to your xVM user)

In your VM settings choose “Attached to: Host Interface”, as “Interface Name” in the field below enter “vbox0”. If you want to have Internet access in your VM you should also configure a second network interface, pick “Attached to: NAT” there.

VM Setup

Start up your VM, and add the following lines to /etc/network/interfaces:

auto eth0
iface eth0 inet static
  address 10.10.1.2
  netmask 255.255.255.0

auto eth1
iface eth1 inet dhcp

Run “service networking restart”.

That’s it, your VM should now be accessible (from your host) via 10.10.1.2. Of course you can adjust the IP addresses/networks as you like.

Comments (2) »

Linux Poll by Lenovo

Lenovo, producer of the great ThinkPad laptops, is asking for our opinion, so go and vote for your favorite distribution:

Inside the Box: Linux Follow Up

Leave a comment »

No Gutsy for me – yet

Five days to go, a release candidate is out and I felt like upgrading – then I noticed that bug #121653 (“fglrx breaks over suspend/resume”) is still open. I have a ThinkPad T60 with an ATI X1400 and I’m using the closed-source fglrx driver, so my setup is clearly affected by this bug.

As a solution I could switch to the free ATI driver, without 3D support, and with somehow degraded 2D performance. I don’t want that. Or I could just stop using Suspend-to-RAM. I don’t want that either. So either I wait until AMD fixed the driver, or I compile my own kernel with the SLAB allocator which is known to work with fglrx. I’m not sure whether the latter really is an option, it probably breaks other modules from the Ubuntu repositories, and I’m not keen on compiling every single piece myself. I’m running Ubuntu, not Gentoo. And the slogan “It Just Works” made me switch from Debian to Ubuntu…

Anyway, this shows once again how important open-source drivers are, and according to reports AMD is working already towards this direction. I will gladly install the open drivers once they are released.

Comments (1) »